2022/2023 – 7.kolo Újezdec – Šumice 1:2 ( 1:1 )

18. 9. 2022

Újezdec – Šumice 1:2

⚽27. Červenka Dominik

⚽71. Kelíšek Michal

Sestava

( Ondřej Tomáš, Kelíšek Michal, Šidlo Vlastimil, Šidlo Milan, Struhelka Adam, Lekeš Jakub )

💬 Martin Zicha, trenér Šumic:

Výhry si vážíme, tři body z derby jsou pro nás nesmírně cenné. V Újezdci jsme vyhráli po hodně dlouhé době. Před týdnem jsme otočili domácí duel s Hlukem, takže jsme chtěli navázat i tady, kde je pro nás horká půda. Domácí ve druhé půli zjednodušili hru, jenom nakopávali balony, na což jsme se chystali, protože tady nejsme s kluky poprvé. Věděli jsme, že přijdou dlouhé míče, které jsme ale uskákali. Musím kluky pochválit. Směrem dozadu jsme hráli zodpovědně, podržel nás gólman. S defenzivní činností jsem byl spokojený. Trefili jsme i střídání, když Kelíšek po dlouhém nákopu brankáře utkání chytrým lobem rozhodl. Plánoval jsem, že v průběhu zápasu půjde do hry. Už minule nám pomohl, teď byl taky platný. Předtím byl oporou, teď ale trénuje méně, takže si ho spíše šetříme.

💬 Milan Kroupa, trenér Újezdce:

Jsme zklamaní, v derby jsme doma chtěli bodovat, což se nám nepodařilo. Nevyšel nám vstup do utkání, prvních dvacet minut jsme byli horším mančaftem, postupně jsme však hru vyrovnali. Celkově to bylo bojovné, remízové utkání, Šumice byly šťastnější, když nám tam propadl jeden nakopnutý míč a prohráli jsme 1:2. U rozhodujícího momentu se sešlo víc okolností. Gólman mohl vyběhnout, obránce to mohl uhrát, těžko říct a na někoho házet vínu. Mrzí mě neuznaný druhý gól, který za mě z ofsajdu nepadl. Pomajbík tam sbíhal, měl za sebou hráče. Jinak derby byl oboustranně slušné a dobře vedené.

 

💬 Libor Kopl, Novinář Slovácký Deník

Fotbalisté Šumic se v tabulce I. A třídy skupiny B derou nahoru. Svěřenci trenéra Martina Zichy před týdnem skolili doma na hody favorizovaný Hluk a v neděli dopoledne zvládli těžkou venkovní šichtu v Újezdci, v derby zvítězili 2:1 a rivalovi odskočili na tři body.

„Výhry si vážíme, tři body z derby jsou pro nás nesmírně cenné. V Újezdci jsme vyhráli po hodně dlouhé době,“ radoval se šumický trenér Martin Zicha.

Vyrovnaný bojovný duel rozhodla jednoduchá akce ze 71. minuty. Hostující gólman Popelka našem dlouhým výkopem za domácí obranou rychlonohého Kelíška a ten chytře přehodil vyběhnutého brankáře Pochylého.

„Střídání jsme trefili,“ mnul si ruce Zicha. „Plánovali jsme, že v průběhu zápasu půjde do hry. Už minule nám pomohl, teď byl taky platný. Předtím byl oporou, teď ale trénuje méně, takže si ho spíše šetříme,“ vysvětluje kouč, proč dravého křídelníka poslal na trávník až ve druhém poločase.

Kelíšek dělal soupeři velké problémy, v závěru mohl přidat další gól, ale rivala nedorazil, a tak se hosté o výhru strachovali až do konce.

„Domácí ve druhé půli zjednodušili hru, jenom nakopávali balony, na což jsme se chystali, protože tady nejsme s kluky poprvé. Věděli jsme, že přijdou dlouhé míče, které jsme ale uskákali. Musím kluky pochválit. Směrem dozadu jsme hráli zodpovědně, podržel nás gólman. S defenzivní činností jsem byl spokojený,“ uvedl Zicha.

Na straně Újezdce naopak po další ztrátě zavládlo zklamání. „V derby jsme doma chtěli bodovat, což se nám nepodařilo. Celkově to ale bylo bojovné, remízové utkání, Šumice byly šťastnější, když nám tam propadl jeden nakopnutý míč a prohráli jsme 1:2,“ uvedl domácí trenér Milan Kroupa.

Jeho tým přitom nehrál v první půli vůbec špatně, dral se do šancí. Pohybem hýřil hlavně Lekeš, který ale svoji první příležitost nevyužil.

Šumice byly ale častěji u míče a po dorážce Červenky šly do vedení. „Nevyšel nám vstup do utkání, prvních dvacet minut jsme byli horším mančaftem, postupně jsme však hru vyrovnali,“ hodnotil Kroupa.

Domácí v tu chvíli litovali zahozené šance Pomajbíka. Zkušenýu útočník šel ještě za bezbrankového stavu sám na Popelku, ale při nájezdu ztroskotal.

Kanonýr své zaváhání odčinil po půlhodině hry, kdy po Lekešově poctivé práci u postranní čáry a přesné přihrávce srovnal na 1:1. Sedmička Újezdce byl dál vidět, ale v zakončení se mu vedlo. Zboku pálil vedle.

Lekeš pak v 63. minutě rychle rozehraným autem vyslal do šance Červenku, ex-ligový středopolař ale gólmana Popelku nepropálil.

Domácí pak míč do soupeřovy sítě balon přece jen dostali, ale sudí Vitásek na pokyn asistenta Večeři gól Pomajbíkově po Lekešově stříleném centru neuznal kvůli ofsajdu. „Mrzí mě to, protože za mě se o ofsajd nejednalo. Pomajbík tam sbíhal, měl za sebou hráče,“ míní Kroupa.

Podle domácích příznivců, kteří stáli na úrovni, to však postavení mimo hru opravdu bylo.

Kouč Újezdce ale těsnou porážku na sudí nesváděl. Dobře ví, že druhá obdržená branka patří do kategorie laciných. „U rozhodujícího momentu se sešlo víc okolností. Gólman mohl vyběhnout, obránce to mohl uhrát, těžko říct a na někoho házet vínu,“ říká. „Jinak derby byl oboustranně slušné a dobře vedené. Škoda té prohry,“ dodal Kroupa.